重新認識 Supper Moment

2020-02-26     藝文集

Supper Moment 正式出道九年,首度推出精選大碟《19 Moment》,斥資七位數字遠赴美國,為十九首精選歌曲重新編曲及錄音,四子笑言今次花了大半身家成其美事,為的是讓Supper Moment 留下一生難忘的回憶。

遠赴美國錄音
Supper Moment四子連同工作人員,十二人浩浩蕩蕩遠赴美國二十三天,完成十七首歌曲的錄音,坦言壓力特別大,因為這個任務絕對不容有失,低音結他手CK 表示:「喺出發之前我哋計過,其實仲差四日先可以做晒十七首歌,所以時間好趕,去到美國,日日要做十二個鐘先可以趕起晒所有歌!」加上香港錄的兩首歌,全碟共有十九首,電結他手阿雞笑指,美國之旅雖然辛苦,但目標達成,對於四子來說,總算是成就解鎖。

斥資七位數字
為一張精選大碟斥資七位數字,將歌曲重新編曲及錄音,主音Sunny 坦言所花的時間及金錢,足足可製作兩至三張新碟,值得嗎?Sunny 說:「呢張唱片有幾樣嘢想表達,俾近幾年先聽Supper Moment嘅樂迷當一張新碟嚟聽,因為呢一張絕對唔係常規嘅精選碟,對於我哋四個嚟講,我哋係做緊一個音樂實驗,外地嘅器材影響我哋幾多?呢一次去美國,我哋喺製作上亦參與多咗!」鼓手阿達則笑指,難得遠赴美國錄製唱片,同行亦安排了攝影師為他們拍下點滴,以製作音樂紀錄片。

《19 Moment》的最愛


主音 陳仕燊Sunny——《尋回一碗湯》
「做呢張唱片嗰陣,改編過程入面,成日都要面臨喺突破同保留之間點樣去取捨,每一首歌唔係為咗改編而改編,但呢首歌就係可以搵到一件啱着吓嘅衫,以前版本同而家嘅版本,最大分別係舊版本城市小品啲,講一個人放工返屋,Supper 近年多咗機會出去見多啲唔同嘅事,好記得由美國返香港嗰程機,我不斷Loop 呢首歌,有一種離鄉別井嘅感覺喺入面!」

低音結他手 張祖光(CK)——《Love Song》
「喺我哋第一首歌,當初邀請Sunny 加入Supper,佢不時拎起結他彈呢首歌俾我聽,嗰陣都無諗過呢首歌可以帶入Supper Moment,後來Sunny 加入,反而變成我哋嘅禁歌,因為太青澀啦,Sunny 寫呢首歌嗰陣只有15 歲,我哋都無咩機會唱,今次喺《19 Moment》入面出現,都需要好大勇氣,其實好開心,一首十幾年前嘅歌,再一次出現喺2019 年。」

電結他手 梁燿鵬(阿雞)——《月亮代表我受了傷的心》
「以前錄音好多時都係先錄一個樂器嘅音,之後再錄另一個樂器,不過今次去到美國,混音師話不如試下兩支木結他同琴一齊錄,當初我哋都擔心得唔得㗎?其實好冒險,呢首歌又少玩Live,怕唔夠熟,不過反正都使咁多錢嚟美國,咩都試吓啦,壓力都好大㗎,因為只要彈錯一粒音,對方支咪都會收到晒,又要重新錄過,錄咗十次左右,終於OK 啦,最終好似錄左十二、十三次就收貨!」

鼓手 陳鴻達(阿達)——《點滴》
「其實《點滴》差啲被踢出19 首以外,因為太過青春,我哋玩Live,好想將《點滴》擺入歌單,但係唔知點排位,因為同而家年代嘅我哋唔夾,亦唔知用咩方向去改,好好彩,喺我哋去美國前,終於有骨幹出咗嚟,去到錄音室錄,出嚟效果比預期好好多!」

Supper Moment 直言做這張唱片尤如做一個音樂實驗。

在美國錄音時,每天要在錄音室工作十多小時。

四子在美國完成《19 Moment》。


TEXT:老詠誼

相關文章

ISSUE 677
ISSUE 676
ISSUE 675