What's Up
11月30日
JCCAC 藝術節 2019
11月13日
冬日「影」畫館
11月07日
JCCAC 手作市集(12月)
11月01日
門路x玩具收藏家販售展
12月20日
「Banksy: Genius or Vandal」世界巡迴展覽香港站
10月26日
「純真的渴望」森本由貴子個展
10月23日
「貳頁 - 看好設計」展覽
11月16日
Banana Effect《Game of Life II:你說謊?我淡忘...》
10月12日
《LIFE MART x HKJSA・手帳主題市集》

服藥者聯盟2:菊花紀元 插畫最癲聯乘攻略(上)


香港漫畫、插畫以至動畫界史上最破天荒的聯乘,源於Cuson草日一張「菊花牌黃手套」漫畫互tag,不過4月10日Cuson開始tag其他畫師後,短短2天已發展至數十個專頁、數千名網友響應,這篇「服藥者聯盟2:菊花紀元」主打4月11-12日貼圖者及回應!
前文提要:
服藥者聯盟1:黃手套激鬥
1)Dear me,
4月11日13:28貼圖:「【大叔的愛】唔知兩位前輩玩幾耐先肯收手...#黃手套之亂#服藥者聯盟#放閃Battle#輸人唔輸陣#無人閃得過我地嘅#暖男老公已壯烈犧牲」
4月14日 18:01 Dear me,貼圖:「星期日,阿芷&阿藍去Noway唱K......老是常出現的 怪叔叔の散步道 草日漫畫crossover 另類漫畫 #黃手套之亂#服藥者聯盟#一班人認真地無聊 #R完菊花牌R埋Neway贊助#Dickson可以做歌星Cuson應該無問題#好喇真係EndGame喇無咩事我返出去趕稿」Dear me,回應metro Pop感想:「(我想同草日Cuson講)結婚! 結婚! 娶佢! 娶佢!」

2)卷蛋成長日記
4月11日21:31貼圖:「遲左!(〒︿〒) 急急趕係車到完成!呢個簡直係最正又最瘋狂嘅畫界crossover !我會用今次事件來教卷蛋咩叫『一石激起千重浪』喇( •̀∀•́ )」4月13日23:02貼圖:「『我們的親子繪本 ~卷蛋的100卡火車』(偽)受到黃手套效應影響,我地今晚痴左線呀(✪ω✪)衷心感謝怪叔叔同草日老師受埋不同畫師玩,令我認識左好多高手!成件事真係太正太盡興!呢卡特別版 「雙叔雙棲號」係我對您地嘅敬意同祝福(*´∀`)~♥(?)當一班人一齊好認真咁做一件傻事時,個件事就變得一D都唔傻,仲好型添d(`・∀・)b #雙叔雙棲號」卷蛋成長日記回應metro Pop感想:「感謝怪叔叔同草日老師發起呢件事!今次大聯乘真係好好熱血,畫師讀者們互動,感覺好似參加緊一場盛大Party咁正, 有幸能參予其中。我雖然有老婆有仔,但我真係好愛你兩位呀~~~(*´∀`)~♥」
3)謝曬皮TSE SAI PEI the incapable
4月11日 metro Pop向謝曬皮查詢被tag加入「黃手套」聯乘事件,同日謝曬皮以畫回應。
同日 21:52 謝曬皮:「講個秘密你地聽....做插畫師真係好撚無聊....第時D 仔女問我做咩同埋識埋D 咩人我都唔知點答佢地......」爵爵&貓叔回應:「對橙呢?」
網友Chiu Chong Tsang:「 唔玩 fb 但識得 sailor moon... 唔…」
網友Lincoln K.H. Lam :「服藥者聯盟之『美少女妾士』」
4)港澳小不同
4月11日23:19貼圖:「我都好想加入服藥者聯盟ヽ(゚´Д`)ノ゚」港澳小不同回應metro Pop感想:「今次呢件事真係正到好痴線థ౪థ」
5)香港重機
4月12日 10:37貼圖:「近來成地呢隻嘢⋯⋯香港好危險⋯⋯#睇到眼火爆 #要做D嘢 #邪惡軸心草日怪叔叔 #好多畫家被牽連#服藥者聯盟 #黃手套之亂」4月13日12:38貼圖:「『邪惡放閃軸心引發之亂,情況繼績惡化⋯⋯黃手套怪機登場⋯⋯』我其實好忙,點解會畫埋呢D嘢⋯⋯怪叔叔の散步道 草日漫畫 #黃手套怪機 #香港重機 #香港怪機#睇到眼火爆 #要做D嘢 #邪惡軸心草日怪叔叔 #好多畫家被牽連 #服藥者聯盟 #黃手套之亂」香港重機回應metro Pop感想:「成個漫畫界比你哋兩個攪黃哂啦!!!good job!」

6)Pen So
4月12日11:46貼圖:「近期好強嘅氣!#睇到眼火爆 #要做D嘢 #邪惡軸心草日怪叔叔 #好多畫家被牽連」Pen So回應metro Pop感想:「我認為食藥已經唔足夠⋯⋯」
7)陳小球
4月12日 15:13貼圖:「想買個手套洗碗都排到天黑...」陳小球回應metro Pop感想:「恩愛到老,海枯石欄」
8)秋葉庭(アキバニワ)
4月12日 20:30貼圖秋葉庭(アキバニワ)回應metro Pop感想:「2位院長結婚未!ヽ(✿゚▽゚)ノ院友多到就黎唔夠床位啦ε٩(๑> ₃ <)۶з!」

9)另類漫畫
4月12日22:39貼圖:「由於現實中我真係病咗要食藥,所以我唔加入聯盟喇。見到DDED 有片出咗,硬係覺得件事爭咁首歌…就順便填埋詞等大家見證呢對畫壇璧人的戀愛之路…起音樂…#另類漫畫 #識唱就一齊唱 #屙到七彩無力畫籃球」另類漫畫回應metro Pop感想:「愛情係兩個人之間嘅事。作為旁觀者(加上真係識佢哋)都想畫張賀圖祝福兩位。而歌詞呢…其實睇到佢哋做嘅嘢,腦海自然就響起『能成為密友大概總帶著愛』,於是就由頭試寫一次,過程好順利,半個鐘就作好了。至於大叔的愛海報,佢哋之前互flirt嗰陣我已經試過改圖,只是再畫一次而已。」

10)珍寶豬
4月12日 23:35貼圖:「我真正身份並唔係一個姑娘⋯所以唔好再嗌我捉住佢哋(,,・ω・,,)#服藥者聯盟#黃手套之亂#全L部院友#別人笑佢太瘋癲我笑手套太難穿」珍寶豬回應metro Pop感想:「有藥醫嘅記得齊齊食」

高處未算高!當你和我都以為「服藥者聯盟」的成員差不多齊集時,有更多更令人意外的猛將現身!下一集請按:服藥者聯盟3:無限之TAG

Text: Aska、服藥者聯盟
illustration:服藥者聯盟、Banner(Agnes)

相關文章