What's Up
07月19日
設計光譜「壹物——現代設計力」展覽
07月04日
WMA 映香港攝影比賽作品展 - 機遇
07月13日
宮崎駿的德間書店海報展
07月12日
創意媒體學院年度展 2019 — 相變
07月22日
JCCAC 夏日影院
07月22日
Craftholic Kung Fu Run HK 2019
07月19日
T.O.P SUMMER BEER JAM
07月11日
Reebok Instapump Fury Ree-work it! PUMP! 藝術展覽
07月09日
PopWalk x Afternoon Market 盛夏 Aloha 市集

服藥者聯盟1:黃手套激鬥 插畫師瘋玩聯乘(新增院友回應)


香港畫壇史上最傳奇的黃手套聯乘,源於怪叔叔Cuson與草日漫畫的大愛互tag,metro Pop有幸共襄盛舉,推出這場最大規模的創意聯乘全紀錄,同時新增創作者回應!
前文提要:
草日CUSON聯乘事件簿(上篇)
草日CUSON聯乘事件簿(下篇)

1)4月4日11:40
草日漫畫回應metro Pop報導:
「真係估唔到我同Cuson之間嘅關係會發展到咁嘅地步(在網上),雖然現實之中我地唔係密友,但佢絕對係我心目中嘅最佳院友~」


同日11:45草日漫畫更新了個人資料相片(使用Cuson畫圖)。

2)4月7日19:55
怪叔叔の散步道:「係咪買唔到飛?因為畀佢哋買晒~」
同日21:07草日漫畫回應: 「茵茵:你今日去咗邊? 我:你去問Cuson啦~」

網友Harry LenugTs發現畫中戴黃手套的草日老師

3)4月9日19:45
草日漫畫貼圖

同日 20:21怪叔叔の散步道:「做乜講個真相出嚟...比佢笑死~」
網友John W Lee :「病毒式散播漫畫界」

4)4月9日 22:04
路邊攤 Lobintan貼圖回應

同日 22:18草日漫畫:「唔好意思,嚇親小攤攤」
同日21:55怪叔叔の散步道貼圖回應 #院友

同日 22:25草日漫畫:「今晚好忙呀~」
同日 23:38路邊攤 Lobintan貼圖回應


4月9日 22:27怪叔叔の散步道:「癲佬universe ,開始!」
4月10日 00:24草日漫畫:「今晚對你兩母女嘅衝擊實在太大」

5)4月10日 00:51
文地貓 Mandycat:「院友深夜回應。#唔駛用劍嘅 #我不知道為什麼這様愛情不是我想像」

同日 01:28怪叔叔の散步道:「一夜之間多咗好多院友~~~~」
同日 09:10阿塗貼圖回應 「喂喂喂 ~我唔想做電燈膽 #癲佬universe  #MCU_Mad_ComicArtist_Universe #自動洗碗GAY #黃手套之亂」

同日10:03怪叔叔の散步道:「正到爆 有其他專頁漫畫家想join就自動波tag返我哋就得喇~」
同日11:49怪叔叔の散步道更新了個人資料相片。

同日 17:05草日漫畫更新了個人資料相片。

同日17:53怪叔叔の散步道:「我頂吖,換profile pic都玩一餐~」
網友Lincoln K.H. Lam :「集合埋一齊成為『服藥者聯盟』」

-自此,「服藥者聯盟」正式成立,下接「#服藥者聯盟1:六粒寶石篇」-

#服藥者聯盟1:六粒寶石篇
由於「服藥者聯盟」宇宙擴散至近百名參與者,metro Pop以創作者名稱分類。此篇以DDED影片中的6名角色為藍本,以及當中所tag的創作者,逐一介紹作品及回應。
1)雞石-阿塗(小學雞)
4月11日 10:29阿塗更新了個人資料相片。

4月11日 19:14阿塗:「The War Has BEGUN!!【黃手套之亂——武俠恩仇連續劇!】下一回 毒L界KOL DDED 接力,癲佬江湖將掀起一場腥風血雨!!!!」

*阿塗tag #DDED
4月12日 04:24發佈聯乘影片 DDED:「《服藥者聯盟:無限黃手套之戰》釋出最新宣傳影片(請大家唔好劇透最後有東尼電機)」


4月12日 10:20阿塗回應影片:「DDED 你都係洗埋啲碗先啦~邪惡軸心草日怪叔叔!癲佬放閃可恥!#毒L既另一半係左手#報仇路漫長_毒L們加油」
DDED回應metro Pop感想:「我細細個睇咳神草日啲漫畫已發現佢哋經常眉來眼去,但估唔到原來發展到呢個階段...當阿塗tag 我嘅時候,我用晒我全身小宇宙一晚完成咗整條動畫,希望令黃手套宇宙大爆炸然後光速擴張,結果呢家已經一發不可收拾...已經有無限人加入咗服藥者聯盟,好想cuson草日每個都畫返出嚟」

*阿塗tag #東尼電機
4月12日 12:38貼圖回應

阿塗:「叫你幫我哋報仇,你走去發明閃光燈?!....吐血...!」
東尼電機:「阿塗 鴛鴦相報何時鳥」
東尼電機回應metro Pop感想:「成日插畫界比你地攪黃晒啦d(`・∀・)b」

4月13日 13:07
阿塗貼圖:「【黃手套之亂—— 毒能叛變】拜託搵人幫我哋認真報仇!放閃可恥!下一回 Galaman 係咪真係會出手㗎?你唔好好似 東尼電機 呢個反骨仔咁呀!」
阿塗回應metro Pop感想:「我對呢件深表遺憾(說話時聲音哽咽欲哭),對於啲肆意喺網路放閃嘅癲佬......應該要強力譴責!尤其我因為呢件事身受其害,無啦啦個FB專頁多咗幾千followers呀!係幾千呀!!!會好忙㗎嘛~」

*阿塗tag #Galaman
4月13日 18:00貼圖回應 Galaman:「下一個被選中嘅細路!出嚟啦 MR LLH」

*Galaman tag #MR LLH
4月15日21:29貼圖回應:「手套由 Galaman 傳到過嚟,拍拍籮友就走咗去。當我了解來龍去脈時都差唔多曲終人散 故事都應該完咗~join唔到呢個插畫cls盛事 但都係畫返張敬佢老人家(johnee)驚佢瞓唔著 冇咩事我繼續寫書了,最近時間不夠用呀嗚~ #黃手套之亂 #之我嘅初戀情人係我老婆冇理由揀我㗎喎」MR LLH回應metro Pop感想:「我都係因為galaman tag先去了解來龍去脈,實在好難追故^^;純粹覺得成件事好funny,可以團結一班人做一件事其實幾開心,雖然tag到我果度個故仔已經唔知去到邊,志在參與,多咗人留意香港插畫師係好事~」

2)貓石-文地貓 Mandycat
4月10日 19:00:「院友再作出深度回應。#我對橙入手套就是最強武器#黑絲vs黃膠#雙橙旋風斬#橙露」

文地貓回應metro Pop感想:「無啦啦踢我入會,好無賴呀,但又好好玩,上咗癮;幾時玩接龍?一個接一個咁畫篇漫畫將啲故仔無限伸延…」

3)腳石-爵爵&貓叔(第三隻腳)
4月10日 21:13貼圖回應:「文地貓 Mandycat 發左癲fing到我啦!!!院友多左一位...癡左線...」

爵爵&貓叔回應metro Pop感想:「我想看Cuson草日跟我們HEHEHEHEHEH」

4)灘石-路邊攤 Lobintan
4月10日23:45 「致院友們~(我好似遲咗一步)#合體#鬼魂攻擊#放棄治療」

路邊攤回應metro Pop感想:「二月草日Cuson開始畫黃手套時留意到佢地既感情,當佢地tag埋我時覺得好榮幸!難以置信!最後,想同佢地講句:記得準時食藥!」

5)草石-草日漫畫
4月11日 17:33 草日:「難得大家玩得咁開心,點都要畫番張圖紀念一下~
怪叔叔の散步道 路邊攤 Lobintan 阿塗 文地貓 Mandycat Pp爸爸的日常 JieJie & UncleCat #如有遺漏唔好意思#服藥者聯盟呢個名唔錯#知道原圖出處一定是老餅」

網友Sam NG:「喂呀~」(原圖出自電影海報《癲佬正傳》)
草日:「Sam NG 哇!吳生你都應該一把年紀喎~」

*草日tag#Pp爸爸的日常
4月10日 13:05 Pp爸爸貼圖:「和小朋友出街要緊記提防怪叔叔」

Pp爸爸回應metro Pop感想:「感激咳神和草日呢兩個癲佬漫畫家令世間充滿愛(*´∀`)~♥」
4月13日 20:34草日貼圖:「[一班人,一起認真地去做一件傻事,便叫做熱血!]某網友說。甘員外小文#冇錯張圖我係用腳畫嘅」

草日老師回應metro Pop感想:「多謝咁多位院友同我地兩個傻佬一齊癲,玩得好開心!(至於對Cuson就想說:合作愉快,第一回合完!)」

6)怪石-怪叔叔の散步道
4月13日 19:37怪叔叔の散步道貼圖:「END GAME.#黃手套之亂 #服藥者聯盟」

怪叔叔Cuson回應metro Pop:「今次的黃手套聯乘是我意料之外,大家都好愛錫我和草日,好衷心地祝福我們,希望以後還有這些如此大型的聯乘活動讓大家一起參與。」
*(Cuson獨家回應metro Pop及致草日老師的「綿綿情話」完全版播出時間,敬請留意近日metro Pop FB公佈:
https://www.facebook.com/metropopHK/


話說正當怪叔叔Cuson與草日老師在漫畫中享受「二人世界」時,其實外面仍然是連場「聯乘大戰」,想看多名「院友」畫家大激鬥,請按:服藥者聯盟2:菊花紀元

Text: Aska、服藥者聯盟
illustration:服藥者聯盟、Banner(MC)

相關文章