What's Up
11月16日
Banana Effect《Game of Life II:你說謊?我淡忘...》
10月12日
《LIFE MART x HKJSA・手帳主題市集》
10月08日
「宮崎駿的德間書店 」海報展最終回
10月26日
Big Band Night – All That Swing
10月03日
HONG KONG the way it was展覽
09月30日
程展緯:液化陽光 何兆南:不可抗力 雙個展
10月24日
《病房》
10月01日
破繭——香港新藝術家系列
10月06日
第7屆香港素食嘉年華

草日CUSON聯乘事件簿(上篇)


FB專頁「草日漫畫」與「怪叔叔の散步道」連日來的隔空「格畫」,令兩邊的粉絲興奮回應,留言比原post鬥精彩。好畫不厭百回看,讓我們溫故知新,回顧Cuson、草日停不了的另類聯乘歷程。

*新增Cuson贈圖,他說:「最先係咁樣開始」(訪問刊出後,Cuson向metro Pop寄來他收藏的早期絕版聯乘漫畫。)


1)2月20日 至近期,草日、Cuson「畫出愛花火」的第一擊(Cuson貼出女友贈畫)
2)2月20日 19:30 草日貼圖回應
(網友Tony Lam:「執碗之手 洗碗終老」)
3)2月21日 11:41 Cuson貼圖回應
Cuson:「我覺得菊花牌手套應該搵我哋賣廣告囉~」

4)2月21日 18:57 草日貼圖回應(網友Kwan Shing Cheong:「男男天空高掛我的夢」)

5)2月22日 11:43 Cuson貼圖回應
Cuson:「以後要活在彼此嘅陰影底下,何苦呢~」

Cuson追加貼圖:「草日累我變銃夢」6)2月23日 11:40 草日畫圖回應草日追加「Cuson銃夢圖」

7)2月24日 12:28 Cuson畫圖回應+草日文字回應
Cuson:「完未... 推到菊花牌手套贊助為止?」草日即日回應:「哈哈哈…你居然用寶貴嘅星期日做D咁嘅嘢~」
8)2月25日 19:32 草日畫圖回應+Cuson文字回應

草日:「多謝Cuson陪我呢個傻佬玩咗咁多日,都係時候完喇~ 
#與神同行好好玩 #在Cuson筆下我第一次感受到外母乸對我的愛」Cuson即日回應:「真正完結。咁樣你一回我一回嘅漫畫真係好過癮,最緊要草日老師同我一樣:都係咁黐線~」
9)2月26日 12:18 Cuson貼圖
Cuson回應:「後遺症......」草日即日回應:「思念是一種很玄的東西……」
10)2月27日 Cuson再度貼圖網友Pierre Fung:「餘情未了去又來,回頭又錯偏不改,無奈又無奈,離別但未放開」

*當很多網友以為「完了吧,如無意外」,但沒想戰幔已悄悄揭開......請按以下連結草日CUSON聯乘事件你要知(下篇),瀏覽停不了的愛!


Text: Aska
illustration: 草日、Cuson

相關文章