What's Up
11月16日
Banana Effect《Game of Life II:你說謊?我淡忘...》
10月12日
《LIFE MART x HKJSA・手帳主題市集》
10月08日
「宮崎駿的德間書店 」海報展最終回
10月26日
Big Band Night – All That Swing
10月03日
HONG KONG the way it was展覽
09月30日
程展緯:液化陽光 何兆南:不可抗力 雙個展
10月24日
《病房》
10月01日
破繭——香港新藝術家系列
10月06日
第7屆香港素食嘉年華

服藥者聯盟3:無限之tag 插畫最癲聯乘攻略(中)


不理畫風、不計內容,拋開所有禁忌,香港有史以來最自由、最龐大的畫師聯乘運動火熱進行中,網友笑稱「服藥者聯盟」規模比《復仇者聯盟》更盛大,這篇「服藥者聯盟3:無限之tag」主打4月13-15日貼圖者及回應!

前文提要:
服藥者聯盟1:黃手套激鬥
服藥者聯盟2:菊花紀元

11)10男
4月13日00:08貼圖:「見大家都玩得好開心...搞到我好唔知醜咁跟埋一份...雖然唔知道各位插畫大師會唔會睇到,但係總算叫做參與過 xD」

4月13日18:09貼圖:「今日一開Facebook,有啲嚇一赫...因為多咗好多朋友仔like我個page。個感覺好似返咗去以前打online game個時,俾啲勁人carry去升lv...好感激share我嘅作品同大家分享嘅插畫大師,同時都好多謝大家對我嘅支持同認同。我會繼續努力的」

4月14日17:28貼圖:「禍不及家人...但係難得你問到,無理由唔去滿足你嘅好奇心(๑´ㅂ`๑)#黃手套之亂 #服藥者聯盟 #離不開嘅題材 #老豆 #10男」
10男回應metro Pop感想:「感覺再不孤單。原來插畫界係可以咁齊心。」

12)癲噹 @ 貓室 (din-dong)
4月13日01:06貼圖:「很多人tag叫我畫, 現在才有時間喔~~ 天喔我不知故事去到哪, 我畫張海報好嗎? 希望大家喜歡 (⊙/ω\⊙ლ)漫畫界的人都好可愛 ,如有畫漏很抱歉喔」

癲噹回應metro Pop感想:「祝大家早日康復!(⊙/ω\⊙ლ)」

13)馬仔Maggiemarket
4月13日01:47貼圖:「做咩拎師奶最重要嘅洗碗手套去玩呢~~ (๑´ㅂ`๑)好啦,大家食完藥坐定定做埋堆補充好去瞓啦~~~~~#我落咗場啦 #返入山洞開工bye #大家一齊嚟感受下嘅補充習作嘅偉大#黃手套之亂 #服藥者聯盟」

網友Lai Chung :「港媽果然係香港生物鏈既頂端……」

14)C孔 Carol Hung
4月13日02:12貼圖:「冇人走得出呢座黃色五指山!交比我哋保衛地球啦!齊齊準時食藥!#服藥者聯盟 #黃手套之亂」

15)Wusoul 胡鬚
4月13日04:08貼圖:「由今日起 我會遠離所有社交媒體 以免遭受劇透 直至服藥者聯盟正式散播完畢為止 #服藥者聯盟#黃手套之亂#各位院友前輩#我來自隔離房最尾張床#Wusoul胡鬚亂入」

Wusoul 胡鬚回應metro Pop感想:「保護畫師 要有一套!」

16)我的2nd媽媽
4月13日09:00貼圖:「唔洗碗嘅男人同我出黎食左D手套佢! #黃手套之亂 #服藥者聯盟#病向淺中醫#插畫界盛事當然參與下#我的2nd媽媽#祝大家都早日康復」

我的2nd媽媽回應metro Pop感想:「究竟班友幾時捨得食藥?佢哋根本就唔係『服藥大聯盟』⋯係『拒絕治療大聯盟』⋯」

17)木田東
4月13日09:35貼圖:「 紅手套#東東個窿窿好黃好痛好多套#痴線勁多人跟唔上節奏#畫咗啦滿意未#大家都是插畫家#服藥者聯盟 #黃手套之亂」

木田東回應metro Pop感想:「玩還玩,記得戴(黃手)套」

18)OIC 親子丼
4月13日11:31貼圖:「是但哥同介意哥的BL地位不可撼動!#嗱唔使再tag我嘞 #回應咗嘞 #向草日老師下的戰書依然生效#我不會加入聯盟 #因為我先係王道」

網友Sajmay Lau:「你地一早join左啦」 (3月20日 17:31貼圖:「介意哥,有陰謀嘅唔係是但哥呀⋯⋯」#同一屋簷篇 #待續 #又向黃色手套致敬 #不朽經典)

OIC 親子丼:「喂」
OIC 親子丼回應metro Pop感想:「因為我角色係對家,所以要講句:睇你哋好得幾耐!」

19)香游氏 HeungYau Issue
4月13日13:12貼圖:「媽媽(笑到)很累了...#呢幾日睇你哋多過睇個仔同我老公#滿腦子是你#兩位前輩好有愛#比你哋笑死#服藥者聯盟 #黃手套之亂#插畫界盛事#多謝tag我的朋友」

香游氏回應metro Pop感想:「呢幾日睇你哋多過睇個仔同我老公啦(*ˇωˇ*人)繼續sweet爆, 閃盲更多人呀!」

20)Ginの生活漫畫
4月13日 13:36貼圖:「趁藥力一過,立即趕來加入盛事~~~ (ノ>ω<)ノ黃手套已成為宇宙愛的真理~~ ♥(´∀` )人」

Ginの生活漫畫回應metro Pop感想:「看著Cuson和草日互動放閃真的好好笑,也充滿惺惺相惜的浪漫感覺~(๑•̀ㅂ•́)و✧」

21)大大與小妹
4月13日15:31貼圖:「多謝部分讀者tag我地(๑ơ ₃ ơ)♥跟唔切啲時間線...總之冇人可以拆散情侶!!!!」


22)火鳳燎原
4月13日16:03貼圖:「本是同更新,雙煎何太急……」

4月14日20:20貼圖:「此刻的我,何嘗不是期望一個令我屹立不倒的支援……#換人#戰神#呂布#張遼#黃手套#服藥者聯盟#男人的責任#洗碗是沉悶的#我喜歡一點驚喜」

火鳳燎原回應metro Pop感想:「洗碗是沉悶的,我喜歡一點驚喜,而你們給的驚喜不止一點。」

城下一聚,有請天下英雄(謝謝陳某老師和俊駐點)。看到這兒也許你應該覺得天下高手都雲齊集於此,少年們你太年輕了,正所謂「天外有天」,下一集除了有女神Plastic Thing、大師黎達達榮登場外,還有你意想不到的香港天文台、大嘥鬼、港腐女學等出場--請按:服藥者聯盟4:永不終局之戰

Text: Aska、服藥者聯盟
illustration:服藥者聯盟、Banner(Agnes)

相關文章