What's Up
05月25日
【老醬園故事】 - 醬油工作坊及晚餐
05月21日
Thomas Ruff 香港首展 「攝影變革」
05月18日
「百物看世界」大英博物館藏品展
08月02日
「國際綜藝合家歡2019」節目《小黃鴨》
05月14日
「非視覺回憶」第六屆香港觸感藝術節
05月09日
Mr. Likey 個人畫展《 Not Now But Right Now! 》
05月03日
刀嘜愛心「油」此起
05月10日
(記憶的紋路) 黑膠X古物 藝術展
05月08日
大館「村上隆 對戰 村上隆」展覽

服藥者聯盟 草日Cuson:動地驚天插畫過(壓軸高手篇)


由黃手套院友一起策動的插畫大聯乘,網友形容為媲美《復仇者聯盟》的服藥者聯盟,既有本地多位畫師參與,亦有多媒體創作人為其作曲填詞、製作影片,直至今天仍有人不斷加入,請參看最新一批「申請入院」的「傑出院友」!

前文提要:
服藥者聯盟 草日Cuson:動地驚天插畫過(上)
服藥者聯盟 草日Cuson:動地驚天插畫過(下)

* (以下聯乘作品按時序排列)

1)艾美仔
is drawing

4月15日00:17貼圖:「追左好耐既怪叔叔、草日老師放閃漫畫!我都畫番幅同佢地鬥過!#黃手套之亂 #服藥者聯盟 #好多插畫師好熱鬧」
艾美仔回應metro Pop感想:「多謝怪叔叔、草日老師發放十萬伏特放閃漫畫令插畫界熱鬧非凡!請繼續高調相愛♥️」


2) Lai Tat Tat Wing 黎達達榮

4月15日11:27貼圖:「我忍唔住喇!服藥者聯盟 - 黃手套之亂 怪叔叔の散步道 草日漫畫」


3) 肉肉熊

4月15日18:23貼圖:「(我又玩!)畫畫嘅嘢,開心咪得囉⋯⋯#服藥者聯盟 #黃手套之亂」
肉肉熊回應metro Pop感想:「我參與,係想探討『畫黃手套係咪就有好多like』,點知真係好多like。」


4) 觀塘小葉總

4月15日18:35貼圖:「地鐵禮儀 之 不要在眾目睽睽下過份親熱 #地鐵禮儀翻外篇 #俾人tag唯有奉陪」
觀塘小葉總回應metro Pop感想:「感想係『祝願有情人顧己及人 : ) 』」


5) 3Dogs Family (3 狗窩)

4月15日22:15貼圖:「明明由細到大阿媽都係買粉紅色菊花牌手套㗎﹗」
3Dogs Family回應metro Pop感想:「這世上最具感染力的愛情,原來來自大叔的愛=^^=」


6)黃照達漫畫

4月16日10:59貼圖:「黃手套之亂呀喂 咦,唔係手套嚟㗎...」
黃照達回應metro Pop感想:「希望這不是endgame」


7)Panda-a-Panda/ Siu Hak

4月16日14:54貼圖:「#黃手套之亂 #服藥者聯盟#諗唔島」


Panda-a-Panda回應metro Pop感想:「祝早日拉埋天窗❤噢但請飲唔一定嚟到。」


8) 甘員外小文

4月16日15:16貼圖:「青山醫院最底層深處嗰個响度……#黃手套之亂 #怪叔叔の散步道 #草日漫畫」
甘小文回應metro Pop感想:「有幸被召喚參予如此大型的全港漫畫人網上活動,非常開心,而且首次搞就這麼成功, Cuson 草日兩位帶頭大哥真係好嘢,佩服。」


9)江記

4月23日14:41貼圖:「入院申請作品XD #黃手套之戀#黃手套之亂#服藥者聯盟」

4月29日13:10貼圖:「真多man的Endgame!」
江記 回應metro Pop感想:「其實我都係佢地讀者XD 另一邊同草日都有動畫的合作,所以忍不住玩埋一份。」

TEXT: ASKA
ILLUSTRATION:服藥者聯盟

相關文章